Történetem a Laravallel - avagy hogyan kerültem a keretrendszer közelébe
2019 Sep.

2012-es évet írjuk, fő keretrendszerem a Codeigniter volt, akkor a 2.x-es verziót használta mindenki. Akkor tájt eme egyszerű de a célnak kiváló rendszer további fejlesztésével gondok akadtak. A fejlesztő, EllisLab nem vállalta tovább a rendszer fejlesztését, és meghirdette, hogy karbantartókat (cégek vagy non profit csapatok) keres a Codeigniter életben tartásához.


Napi szinten a #codeigniter IRC csatornán lógtam már egy jó ideje és azt vettük észre, hogy lassan tűnnek el az emberek innen. Kérdeztük egymást mi lehet a fogyás oka és valaki olyan infót írt a közösbe, hogy van valami "laravel" IRC csatorna, ami egy új php keretrendszeré. 

 

Amikor átmentem, meglepődtem, mennyi ex-#codeigniter -es csevegőt látok, nickek alapján. Elkezdett érdekelni, hogy miről is van szó. Rövidesen annyi információt összegyűjtöttem, hogy ez az új Laravel framework azért jött létre, hogy a Codeigniter hiányosságait bepótolja, vagy amit tud, azt jobban megvalósítsa. 

 

Igen, Taylor is Codeigniter-t használt korábban, későbbi egyik podcast-os beszélgetésben elmondta, hogy jó volt a Codeigniter első keretrendszernek, sokat tanult belőle, de ahogy haladt előre rájött milyen hiányosságai vannak és kiagyalt egy új rendszert, amit elnevezett Laravel-nek. Ha jól emlékszem egy fantasy regényben egy földrészt jelent ez a név.

 

Miután megírtam első Laravel 3-ban írt CMS-em, annyira tetszett az egész rendszer, hogy már nem néztem vissza a Codeigniter-ra új fejlesztéseim során, csak ha karbantartanom kellett korábbi oldalakat.

 

Sőt 2013-ban megvásároltam a laravel.hu domaint, és az első oldal is Laravel 3-ban kérszült. Azóta is privát projectekben és szerencsére céges környezetben is Laravel-t használok, 5.x verziókat és 6.x-et.


Megj.: A Codeigniter valamivel később talpra állt, már nemcsak a 3-as, hanem a composer alapú 4-es verzió is használható, igaz jelenleg rc3-as kiadási státuszban van.